image
Az elkészült orgona Beköltözött a türingiai orgonakultúra egy kis szelete a budapesti Hold utcai református templomba.18. századi minták alapján építették meg a németajkú református egyházközség Hold utcai templomának új orgonáját. A különleges hangszert Fassang László Liszt Ferenc-díjas orgonaművész mutatta be a Parókia portálnak. olvas...
  • Az elkészült orgona Az elkészült orgona
    Beköltözött a türingiai orgonakultúra egy kis szelete a budapesti Hold utcai református templomba.18. századi minták alapján építették meg a németajkú református egyházközség Hold utcai...
    tovább ...

Bognár János előadói estje

Exodus '51

Bognár János előadói estje

 

1948-ban Ravasz László püspök, miután Rákosi magához rendelte elbeszélgetésre, világosan látta, ha nem mond le a püspökségéről, magára a mártírium, egyházára pedig a politikai ellenzék szerepét osztja. Lemondott, és a döntését utólag is ,,okos"-nak tartotta. ,,Okos" fejjel akár le is lehetett vonni a következtetést, a lépéssel minden elvált: az lesz, amit a totális hatalom akar. Ravasz persze tisztán látta, a hatalom akaratával és erejével szemben édes mindegy, hogy mit mond vagy tesz. Azt azonban, hogy az egyháza/egyházunk mégse ingyen adta föl, amit föladott, annak megrázóan szép példáját mutatták azok a pataki és pápai teológushallgatók, akik nem akarták tudomásul venni, hogy teológiájukat az 1948-as állami-egyházi megállapodáson túlmenően is átadják az államnak. Helyette megvizsgálták magukat Isten előtt, imádságban, és kinyilvánították, akármit akar is a földi hatalom, ők ragaszkodnak ahhoz, hogy eredeti iskolájukban készüljenek föl a szolgálatra.

 

Bognár János előadói estje a pataki diákoknak a rabságból a szabadságba való kivonulását, a maguk választotta Exodusát mutatja be két részvevő, Kőrössy József és Kotsis István naplóiból és a kapcsolódó dokumentumokból (az egyházi ,,kihallgatási" jegyzőkönyvekből) vett részletekkel. A jó szövegválasztás és a hiteles előadás átélhetővé tette egyházunk s különösen e fiatalok roppant lelkiismereti drámáját. Talán legfőképpen azt, hogy hiába kérték imádságban az útmutatást, a döntés rájuk volt bízva, kinek-kinek a maga lelkiismeretével megvívva kellett megtalálnia Isten akaratát. Ennél nehezebb, több szenvedéssel járó föladatot aligha kaphattak volna e fiatalok és kortársaik. Mi pedig, akik emlékezünk, csak megdöbbenve szűrjük le a következtetést, ne ítélkezzünk, az egyszerűsítő válaszokkal csak az ördög állít újabb kelepcéket.

A két naplót Újszászy Kálmán bácsi (az egyik érintett professzor), a pataki kollégium nagy átmentője óvta meg a levéltárban az útókor számára. Írásaik az egyéb kapcsolódó dokumentumokkal együtt Berecz Ágnes, Hosszú Gyula, Kádár Anna, Németh Annamária és Victor István jóvoltából Exodus ?51: Kőrössy József és Kotsis István naplói (Budapest, Ráday Gyűjtemény, 2015) címmel olvashatók is.

Pásztor Péter