Határon túli vendégeink a reformáció jubileumi évében

A svájci kapcsolatfelvétel után, gyülekezetünk presbitériumával az év elején arról döntöttünk, hogy idén a reformációs emlékévhez kapcsolódó programjainkat, a Kárpát-medencén belüli testvéreinkkel való találkozások megszervezésével folytatjuk.

Április elején fogadtuk a munkácsi és a marosvásárhelyi református gyülekezetet küldöttségét, mivel úgy szerettük volna alakítani a látogatásukat, hogy velünk ünnepelhessék templomunk felújításáért és az új orgonánkért hálát adó alkalmainkat.

A vásárhelyi Gecse utcai egyházközség kilenc tagját Fekete Márton nagytiszteletű úr vezette. A kárpátaljai csoport az indulás előtti napokban négy főre apadt, mivel egy tragikus haláleset és gyors temetés miatt, Taracközi Gerzson lelkész és felesége nem tarthatott velük.

A munkácsi vendégeket pénteken a szálláson fogadtuk vacsorával, mivel a vásárhelyiek autói csak éjfél után futottak be, velük már csak egy rövid teára, ismerkedésre futotta.

Szombat délelőtt a Hold utcában találkoztunk, itt várta gyülekezetünk házigazda közössége a vendégeket. Öröm, hogy nagy számban voltunk jelen, jó beszélgetések alakultak ki, a két határon túli csoport tagjai egymással is hamar megtalálták a közös hangot.

Az egész napot együtt töltöttük, előbb egy nagyobb belvárosi séta keretében részletesebben bemutattunk néhány érdekességet, majd délután a Káposztásmegyeri Református Templomban meglátogattuk az Országos Cigánymissziós Találkozót, bizonyságtételeket hallhattunk, együtt dicsőíthettük Urunkat az imanapra összegyűlt 300 fős közösséggel. Este hajóztunk a Dunán, majd a közös vacsora után fizikailag fáradtan, de feltöltődve váltunk el egymástól.

A vasárnapi programszervezésen nem kellett sokat gondolkodni, a délelőtti és délutáni hálaadó alkalom között csak egy gyors ebédre és élménymegosztásra maradt idő. A hétfő reggelig megteendő távolságok miatt, az ünnepség végeztével elbúcsúztunk egymástól, hálát adván a hétvégéért, egymásért.

Munkácsi testvéreink Pünkösd ünnepére, június 2-5 közötti időszakra meghívtak minket magukhoz. Ekkor lesz a városban egy, az onnan elszármazottak részvételével szervezett találkozó. Emellett ellátogatunk olyan környező településekre, ahol a műemlékek mellett, egy kicsit megismerhetjük a többszörösen kisebbségi helyzetben élő testvéreink helyzetét, életét. Ez lehetőség arra, hogy a megkezdett kapcsolatépítést folytassuk, amelyre szeretettel hívjuk és várjuk a gyülekezet tagjait.

 

Lakatos Gábor Péter