Gyülekezeti hétvége Balatonszárszón 2017

 

A Németajkú Református Gyülekezet 2017 januárjában immár második alkalommal tartott gyülekezeti hétvégét a Balatonszárszói SDG Családi Hotel és konferenciaközpontban. Már-már hagyománynak tekinthető, hogy az év elején kicsit elvonulunk a város zajától, egyfelől, hogy Krisztusban való összetartozásunkat megéljük és erősítsük, másfelől, hogy a gyülekezetünk életét befolyásoló fontos kérdéseket - Igei alapon - megvitassuk.

 

Már péntek este szép számmal gyűltünk össze, amikor is Zákeus története került vizsgálódásunk középpontjába, és kiscsoportokban - különböző instrukciók alapján - nem csak feldolgoztuk, de elő is adtuk a vámszedő történetét.
Szombaton a reggeli áhitatot követően közösen indultunk kirándulásra, és akárcsak a tavaly, idén is lehetőségünk nyílt, egy nagyszerű - bár csak ritkán lehetővé váló - szórakozásra és közösségépítésre: a Balatonon való korcsolyázásra.

A gyülekezet életét jelentősen befolyásoló, mi több identitását is meghatározó kérdés - a kétnyelvűség - került a délutáni beszélgetésünk fókuszába. A beszélgetést Nicole Haefeli, a gyülekezet egykori beosztott lelkésze, aki erre az alkalomra Svájcból érkezett közénk, Balog Zoltán és Csanádyné Dr. Bodoky Ági vezették fel. A gyülekezetet az egykor Magyarországra érkezett németek alapították, és miközben az ő leszármazottaik jelentik ma is a közösség önazonosságának alapját, mára jelentős számban találunk közösségünkben német származású, ám németül nem beszélő tagokat éppen úgy, miként magyarokat, akiket a német nyelvhez Németországi tanulmányutak kötnek. A német nyelv ismeretének fokától függetlenül a kétnyelvűség megőrzését a jelenlévők, mint önazonosságunk alapvető elemét, elengedhetetlennek tartották.
A gyülekezet jövőjéről folytatott beszélgetéssel egy időben, a gyülekezet jövőjét jelentő apróságok, és a kicsit nagyobbacskák, Bibliai történeteket hallgathattak Lugosi Lilitől, a történetekhez készítettek rajzokat, játszottak és énekeltek.


A szombaton kapott kegyetlen hír, hogy egy iskolásokat szállító autóbusz Olaszországban szörnyű balestet szenvedett, megrázta a jelenlévőket, a vasárnapi Istentiszteleten mind az áldozatokért, mind a túlélőkért és hozzátartozókért közösen imádkoztunk.
Az Istentiszteletet követően Révész Judit vezetésével komoly témát dolgoztunk fel vidáman, dráma-foglalkozás keretén belül. Hazafelé indulva a szerencsésebbek nyitva találták a Balatonszárszón lévő József Attila múzeumot. Belépve a falon kinagyítva egyik verse. Beszámolómat hadd zárjam megrázó nyitó soraival:

 

,,Az Isten itt állt a hátam mögött
S én megkerültem érte a világot"

Patkó Edina