Totyogó korba értünk!

avagy: Indul a támogatott önállóság kora!

Immár harmadik éve működik gyülekezetünkben a Zenebölcsi. Mi is ez? Kisgyerekes családok találkozóhelye? Persze. De nem csak ennyi, mert ez az egész délelőttös program többféle funkciót is kiszolgál. Ami a foglalkozásunk profilja: a zenével, mondókával, énekkel gazdag ingereket kínálni a gyermekeknek. Az anyanyelvvel való ismerkedés egyik legintenzívebb módja a dögönyözős, höcögtetős, csiklandozós, tapsikolós és még sok más módon dramatizált kis mondókák, dalocskák közös "előadása" . Egyidejűleg remek lehetőség a kicsinyeinkkel való szorosabb kapcsolat ápolására.

Persze, ezek a kis remekművek nem heti egyszeri "használatra" valók, hanem arra, hogy mindennap nyűjük őket. Így kerül be az anyatejjel együtt a magyar nyelv hangzókészlete, ritmusa, színe, nyelvtani struktúrája, gondolatrendszere a fejecskéjükbe, szívecskéjükbe. A foglalkozásokon nemcsak a kis zörgő-csörgő hangszerekkel ismerkedhetnek meg, hanem komolyabbakkal is, amiknek a megszólaltatásához már tanult zenészek szükségesek.
A zenés részen túl a gyerekeknek lehetőségük nyílik a számukra összeállított játékokat kipróbálni, mint a babakonyha, játékbabák, építőjátékok, favonat, szerelőkészlet. Minden alkalommal kínálunk kézműves-barkácsolós tevékenységet is, hol több, hol kevesebb szülői segítségre számítva. Általában a gyurmázás és a festés számított tavaly a legmenőbbnek a kicsik között, de készítettünk csörgő nemezlabdát, szélforgót, melegítőpárnát meggymagból, lámpást befőttesüvegből, kölyöksárkányt és különböző magokból való alkotásokat is. A tízórait mindenki maga hozza, amit igyekszünk nagyjából egy időben elkölteni. A délelőtti program lezárása a közös elpakolás után a bábos mese hallgatása.

A program amellett, hogy rugalmasan változik, nagyjából kötött "liturgia" szerint halad, ezzel is a biztonságérzetet támogatva.

A közös élethelyzet a hasonló problémákkal és örömökkel szembesülő édesanyáknak több feladatot is ad. Ezek egy részét megbeszéljük. Minden alkalommal felmerülnek aktuális problémák, gondok, vagy csak kérdések, amikről jólesik együtt beszélgetni, egymás tanácsát kikérni, egy kis biztatást kapni. A támogató környezet nagy segítség a szülőknek is. Külön öröm, hogy nagyszülők és édesapák is járnak időnként az alkalmainkra.

Az idei évben újdonsággal próbálkozunk: az eddig egy kézben tartott foglalkozást mostantól az édesanyák maguk tartják majd meg, egy kevés szakmai támogatással. Szerencsére a csoportban nemcsak lelkes, de szakmailag is magasan képzett édesanyák is járnak, így bízunk benne, hogy az idei év ugyanolyan örömteli lesz, mint az eddigiek. Bár a vezetést kiengedem a kezemből, a szakmai támogatásomra terveim szerint még nyugodtan számíthatnak a gyülekezet alkalmaira látogató édesanyák!

 

Az első alkalom ebben a tanévben szeptember 4., hétfő lesz.
Nagyra tárt szívvel várjuk az új családokat is 9.00-11.00-ig!