Konfirmáció 2012

Máté 20, 1-16

1<>"Hasonló a mennyek országa a gazdához, aki korán reggel kiment, hogy munkásokat fogadjon a szőlőjébe.  2<>Miután megegyezett a munkásokkal napi egy dénárban, elküldte őket a szőlőjébe. 3<>Amikor kiment kilenc óra tájban, látta, hogy mások is állnak a piacon tétlenül, 4<>és ezt mondta nekik: Menjetek ti is a szőlőbe, és ami jogos, megadom nektek. 5<>Azok pedig elmentek. Ismét kiment tizenkét óra körül és délután három óra tájban, és ugyanígy tett. 6<>Amikor pedig késő délután öt óra tájban is kiment, még mindig talált ott álldogálókat, és megkérdezte tőlük: Miért álltok itt egész nap tétlenül? 7<>Azok pedig így válaszoltak: Mert senki sem fogadott meg bennünket. Erre ezt mondta nekik: Menjetek ti is a szőlőbe! 8<>Miután pedig beesteledett, ezt mondta a szőlő gazdája a vincellérjének: Hívd elő a munkásokat, és fizesd ki a bért, az utolsókon kezdve az elsőkig.  9<>Ekkor jöttek azok, akik öt óra tájban álltak munkába, és kaptak egy-egy dénárt. 10<>Amikor azután az elsők jöttek, azt gondolták, hogy többet kapnak, de ők is csak egy-egy dénárt kaptak. 11<>Amikor átvették, zúgolódni kezdtek a gazda ellen, 12<>és ezt mondták: Ezek az utolsók egy órát dolgoztak, és egyenlővé tetted őket velünk, akik az egész nap terhét hordoztuk, és szenvedtünk a hőségtől. 13<>Ő pedig így felelt egyiküknek: Barátom, nem bánok veled igazságtalanul: Nem egy dénárban egyeztél-e meg velem? 14<>Vedd, ami a tied, és menj el. Én pedig az utolsónak is annyit akarok adni, mint neked. 15<>Hát nem szabad-e nekem azt tennem a javaimmal, amit akarok? Vagy a te szemed azért gonosz, mert én jó vagyok?  16<>Így lesznek az utolsókból elsők, és az elsőkből utolsók."

 

 

A konfirmandus csoport tagjai:

BATÓ LILI,

BATÓ FRUZSINA,

GACS LEVENTE,

GUBA MÁRTA,

GUBA MÁRTON,

MIKUS ANTON,

MIKUS ÁRON,

PÓTOR ANETT,

PÓTOR MÁRK,

SZABÓ EMILY,

SZABÓ TERÉZ

 

 

 

 

 

KONFIRMANDUSOK ÁLTAL ÍRT LEVELEK

 

TERÉZ - 5 órát dolgozott szőlőmunkás levele a Gazdához

Sehr geehrter Gutsherr!

Sie haben mich heute überleben lassen. Ihnen habe ich es zu verdanken dass meine Familie etwas zu esse hat.

Ich stand schon sehr früh auf dem Markt und suchte Arbeit. Ich musste vor 2 Jahren meine Heimat, wegen meiner Frau, die wieder in ihre eigene Heimat wollte, verlassen. Das tat mir sehr weh. Aber wir packten unsere wenige Sachen und kamen hierher.

Hier begab ich mich sofort auf die Suche nach Arbeit, hatte aber kein Glück. Wer will schon einen Schuhmacher seine Schuhe geben, den er nicht mal kennt? Und natürlich nahm sich niemand die Zeit mich kennenzulernen. Also stand ich Tag für Tag auf dem Markt und suchte Arbeit. Aber ich bekam keine. Niemand wollte einen Schuhmacher auf seinem Feld haben. Alle dachten: ich könnte das nicht. Es gab viele Tage an denen ich zu Hause meiner Familie sagen musste, dass es heute leider nichts zu essen gibt. Dann sahen mich aber immer 4 Kinderaugen an und sagten, dass morgengibt es aber was, Papa? Und ich dachte jedes Mal, ich hoffe es.

So ein Tag würde heute wieder werden ? dachte ich als ich um 12 Uhr immer noch auf dem Markt stand. Aber dann kamen Sie und schickten mich auf den Feld. Ich war erleichtert, da Sie sich so ausgedrückt haben  als bezahlten Sie mich auch.

Als ich am Abend einen Denar bekam, war ich ganz glücklich. Heute kriegt meine Familie was zu essen! Ich sah auch, dass alle einen Denar verdient haben, egal ob es die denen es besser geht als mir oder die denen es schlechter geht.

 

MÁRTA - 5 órát dolgozott szőlőmunkás levele a Gazdához

Kedves Gazda!

Biztosan nem emlékszel rám, hiszen csak másodszorra dolgoztam nálad. Sokszor láttalak már a piacon, de általában nem engem választottál. Pedig 5 kisgyermekem van és minden nap nagy szükségem van a munkára. Mindig örülök, ha munkát kapok és a többiekkel együtt dolgozhatok. Nem rettent el a kemény munka sem.

Ma szerencsém volt. Igaz, hogy reggel 6-kor még nem kaptam munkát, de reménykedve a piactéren maradtam. Meglepődtem, amikor azt láttam, hogy 9-kor is kijössz. Csalódást éreztem, amikor másokat hívtál helyettem. Mikor délben újra megláttalak és engem hívtál, hogy segítsek a munkában, öröm töltötte el a szívemet. Keményen dolgoztam napnyugtáig. Munka közben végig azon izgultam, hogy kevés lesz a fizetség a napi ennivalóra.

Mikor végeztünk a munkával, a vincellér egymásután szólította a munkásokat, hogy kifizesse őket. Nagyon furcsa volt, hogy azoknál kezdte a fizetést, akik a legkevesebbet dolgoztak. Még furcsább volt, hogy mindenki egy dénárt kapott, bármennyit is dolgozott. Hálás vagyok, hogy adtál nekem munkát és fizetséget. Így a családomnak ma is tudtam enni adni. Ugyanakkor sokkal jobban örülnék, ha nem kellene minden nap új munka után néznem, hanem lenne egy rendes állásom, mint pl. a vincellérnek és kevesebb munkával több pénzt kereshetnék.

 

MÁRK - 5 órát dolgozott szőlőmunkás levele a Gazdához

Kedves Gazda!

Beleérzem magam az 1 órás helyzetébe. Ezzel azt akarom mondani, hogy az, aki csak 1 órát dolgozik, az nehezen tudja eltartani a családját.

Ha én 5 órát dolgozom, akkor azzal a pénzzel, amit a munkámért kapok, semmit sem érek. Inkább odaadnám annak, aki kevesebbet dolgozott. Én inkább többet dolgozom, ha kell, mint hogy éhen halljak.

Kedves Gazda, azt szeretném mondani, hogy nem tudok mit kezdeni azzal a munkával, amit nekem adott. Inkább keresek valami másikat, amiből meg tudok élni és el tudom tartani a családomat.

Szeretettel: az ön volt munkatársa:

Márk

 

LILI - 1 órát dolgozott szőlőmunkás levele a Gazdához

Kedves Gazda!

Azért jöttem ide munkáért, mert ez volt a szüleim szülővárosa. Azért kerültem a piactérre, mert nincs elég pénzem ahhoz, hogy eltartsam a családomat. Keményen kell dolgoznom azért, hogy egy kis ételt adjak nekik. Nagyon köszönöm a jóságodat, hogy kiválasztottál legalább arra az egy órára. Bár bevallom, egy kicsit szégyelltem magam, amikor mindenki csak egy dénárt kapott, pedig sokkal többet dolgoztak, mint én. De azért köszönöm jóságodat és szeretetedet. Így legalább meg tudtam venni a fizetségből családomnak a két lepényt és azt az egy liter tejet, amit a piactéren láttam. Remélem, még sokáig tudok egy ilyen rendes embernek dolgozni, és ha lehet nem csak egy órát.

 

LEVENTE - 3 ÓRÁT DOLGOZOTT SZŐLŐMUNKÁS LEVELE A GAZDÁHOZ

Kedves Gazdám!

Szeretném, ha tudnád, hogy én most nagyon jól érzem magam a jelenlegi bőrömben. Bár sokat kell még tanulnom és változnom, hogy megfeleljek a mostani körülményeknek. Az életem a hármas számhoz kapcsolódik. A hármas szám számomra a középmezőnyt jelenti. Az iskolában átlagosan hármasok jelennek meg mostanság az ellenőrzőmben. De ezekért a jegyekért, amiket második félévben kaptam, nem nagyon haragudtak a szüleim, mivel tudták, hogy lehetett volna rosszabb is, ha nem teszem oda magam a feladatokhoz, a dolgozatokhoz. Némiképp csalódtam, de valamelyest sikerélménynek is tekintem ezeket a hármasokat. Ha számokban kellene értékelnem az eddigi életemet, még akkor is a hármast választanám, mivel minden felkérést, segítséget, vagy fontos dolgot, amit meg kellett tennem, azt 70-80%-os sikerrel teljesítettem. És ez nálam az ötös skálán a hármas szám.

A további életemet szeretném békésen, egy boldog családban eltölteni, és nekik is meg akarom mutatni, mennyire fontos, hogy higgyen az ember.

Át akarom nyújtani nekik a hitemet, ami egész életemben körülvett, és én ezért rendkívül hálás vagyok Jézusnak és egyben magamnak. A hitünk nem tudja befolyásolni az életünket, de jobbá teheti valamilyen módon. A hívők majd tiszta szívvel elmondhatják haláluk után Istennek, hogy ők életük során mindig hittek benne. Én is így akarom végezni az életemet.

Gazdám, köszönöm, hogy elolvastad levelemet. És köszönöm neked az egy dénárt.

 

FRUZSINA - 3 órát dolgozott szőlőmunkás levele a Gazdához

Kedves Gazda!

Nemrég kerültem ebbe a városba, mert sokan azt mondták, hogy itt biztos találok munkát.

Előzőleg is szőlőkben és szántóföldeken dolgoztam és rabszolgaként dolgoztattak. A családomnak nem tudtam megadni a napi betevőt. Így elköltöztünk ebbe a városba. Tegnapelőtt érkeztünk meg, de tagnap hiába álltam kint a piactéren, senkinek sem kellettem. Sajnos, este üres zsebbel kellett haza mennem a családomhoz. Másnap reggel már hajnalban kint álltam a piactéren. Egész nap kint álltam a tűző napon. Igaz, hogy nem dolgoztam, de fárasztó volt. Közben azon gondolkodtam, hogy ha ez így megy tovább, akkor el kell költöznünk a városból. Már délután volt, mikor elhatároztam, hogy hamarosan haza megyek, de te megszólítottál. Azt mondtad, menjek a szőlődbe és majd megkapom, ami jár.

Elmentem, dolgoztam három órát. Amikor hívatott a vincellér, az összes munkással odamentünk. Amikor elkezdte osztani a pénzt, nem hittem a szememnek. Aki csak egy órát dolgozott, egy dénárt kapott, ami egy egész napi bér. Mikor engem hívott ki, aki 3 órát dolgozott, nekem is ugyanannyit adott. Meglepődve fogadtam el az összeget. Mire véget ért a kiosztás, láttam, hogy mindenki egy dénárt kapott, a 12 órástól az egy órásig. A 12 és a 8 órások rögtön zúgolódni kezdtek. Végül kijöttél és megkérdeztük tőled, miért voltál ilyen jóságos. Aki 12 órát dolgozott, fel volt háborodva, hogy miért csináltad ezt. Mire azt felelted, hogy mindenkinek annyit adtál, amennyire szüksége van. Én nagyon köszönöm neked, hogy ilyen jóságos voltál velem.

Amikor haza értem, a családom alig akarta elhinni, hogy mi történt, és úgy döntöttünk, hogy itt maradunk a városban. Úgy gondolom, nincs még egy ilyen jóságos gazda, mint te.

 

EMILY - 12 órát dolgozott szőlőmunkás levele a Gazdához

Kedves Gazda!

Nagyon köszönöm, hogy munkát adtál nekem. Amikor reggel felébredtem, nem gondoltam volna, hogy én leszek az egyik szerencsés, aki rögtön munkát kap. Felébredtem kora reggel, felvettem az egyetlen ruhámat és bekaptam egy falat kenyeret, ami még megmaradt a tegnapi vacsorából. Utána elbúcsúztam a feleségemtől és a gyerekeimtől és kisétáltam a piacra abban a reményben, hogy ma is kapok munkát.

A piacon találkoztam veled és munkát adtál nekem. A fizetésem egy dénár, ami pont elég arra, hogy meg tudjam venni az egy napra elegendő ételt. Amikor vége volt a napnak és a vincellér kiosztotta a fizetést, kicsit csodálkoztam azon, hogy mindenki ugyanannyi fizetést kapott, és az elején kicsit dühös is voltam, de utána azt gondoltam, hogy így legalább mindenki meg tud élni abból, amit kapott, még akkor is, ha nem dolgozott olyan sokat. Nagyon örültem, hogy el tudtam tartani a családomat és, hogy a többi munkás ugyanezt meg tudta csinálni.

 

ÁRON - 8 ÓRÁT DOLGOZOTT SZŐLŐMUNKÁS LEVELE A GAZDÁHOZ

Kedves Gazda!

Én a lehetőségeimet tekintve érzem magam 8 órásnak. Hogy kinek mennyi lehetősége van, az nagyjából 5 csoportba sorolható: kevés, sok, nagyon sok, nagyon kevés és a se nem sok, se nem kevés. Én az életben igen sok lehetőséget kaptam és kapok. Viszont nem érzem úgy, hogy mindig mindenre volt esélyem. Ugyanakkor nagyon sokat el is játszottam, és valószínűleg ezért kapok egyre kevesebb lehetőséget mind a családomtól, mind a barátaimtól. Ami érthető és meg is érdemlem. Viszont itt állok ebben a szép épületben és remélem, hogy van, akitől ugyanannyit kapok.

Most vagyok abban a korban, amikor úgy érzem, több szabadságra, lehetőségre van szükségem, mint amit megérdemlek. Nem arról van szó, hogy milyen buliba mehetek, vagy meddig. Az tényleg érdem kérdése. Sokkal fontosabb, hogy azt csinálhatom-e, amit szeretek. És a jövőmre van-e hatással az idei átlagom, vagy egy nyár zene és zenekar nélkül?

 

ANTON - 8 órát dolgozott szőlőmunkás levele a Gazdához

Kedves Gazda!

Egy szegény család harmadik gyermekeként jöttem világra. Apám minden nap reggeltől estig dolgozott, hogy el tudjon tartani minket.

Amikor felnőttem, egy kovács segédjeként találtam munkát. Feleséget szereztem és családot alapítottam. Öt évig éltünk boldogságban. Öt év után meghalt a kovács és én ott maradtam állás nélkül. Szerencsére hamar sikerült új munkát találnom egy kőműves segédjeként. Ő azonban két év után elbocsátott. Egy év nyomorúság után gondnok lettem egy gazdag úrnál. Hét év után azonban az úr külföldre költözött és én megint ott álltam munka nélkül. Végső elkeseredettségemben kiálltam a térre. Amikor hajnalban elmentél  a munkásokkal, akkor azt gondoltam: ?Na, ennek sem kellettem.? Nagyon meglepődtem, amikor újra megláttalak és engem kértél meg először. Boldogan mentem.

Amikor megkaptuk a fizetést, nagyon felháborodtam azon, hogy az egyórásoknak is egy dénárt adtál, de végső soron csak hálás lehetek: megkaptam azt a pénzt, amit megérdemeltem, és még tanultam is. Örültem, hogy a végén mindenki azt kapta, amire szüksége volt.

 

ANETT - 12 órát dolgozott szőlőmunkás levele a Gazdához

Tisztelt Gazda!

Először is szeretném megköszönni, amiért ilyen jó volt hozzám. Sajnálom, hogy fellázadtam és nem vettem észre valós szándékát.

Tudja, én még egy fiatal férfi vagyok, aki nemrég csöppent bele a munka világába. Otthon a munkavégzés után szerető család vár rám. Feleségem és három kisfiam. Mindegyikük nagyon kicsi még. A feleségem pedig egy nagyon szép és szeretetreméltó nő. Sajnos, a helyzetünk nem éppen a legszebb. Mondhatni, nagyon szegények vagyunk. Mégis, ennek ellenére, ennek ellenére nem szenvedünk hiányt semmiben, mert mindenkiben ott van a szeretet.

Amikor először mentem el dolgozni, ez nem volt túl nagy élmény. Egy árusnak kellett segíteni, behordani a frissen hozott árut, azután kitakarítottam a boltot. Vártam a nap végén a fizetséget, de nem kaptam meg. Amikor odamentem hozzá, hogy elkérjem a jussom, azt mondta: olyan keveset dolgoztál, hogy ezért nem jár neked semmi. Aztán elzavart. Nagyon csalódott voltam, mert amikor hazaértem, a gyerekek ragyogó szemmel néztek felém, hogy hoztam-e nekik valamit. Mivel nem tudtam pénzt keresni, így nem tudtak enni és a feleségem sem tudott főzni. Ez volt az a nap, amikor nyomorúságunk elkezdődött. Bíztattam magam, hogy másikor találok egy jó munkát, ahol megadják azt, ami jár nekem. Sajnos, hamar rá kellett jönnöm, hogy ez nem ilyen egyszerű. Sorra kudarcot vallottam. A családom egyre jobban éhezett és a legkisebb fiam megbetegedett. Másnap ismét indultam szerencsét próbálni, de hiába. Orvost sem tudtunk hívni, mert nem volt rá pénz. Lassan úgy éreztem, képtelen leszek találni valamit, és kénytelen leszek végignézni a fiam halálát. Így hát másnap elmentem a piacra. Már egy hete tartott ez a nyomor. Korán reggel kimentem a piacra, egy órát álltam ott a reggeli hidegben. Mikor jött ön. Nagyon boldog voltam. Végre valaki, akinek dolgozhatok! Miután 12 órán át dolgoztam és megkaptam egy dénárt, elöntött a boldogság. Habár bevallom, a boldogság mellett csalódottságot is éreztem. Úgy gondoltam, többet is kaphattam volna. Hála önnek a fizetésből ki tudtuk fizetni az orvost és meggyógyult a fiam.

U.i.. Tényleg nagyon hálás vagyok önnek. Remélem, hogy még majd dolgozhatok önnek és alig várom, hogy több munkát adjon.

 

MARCI - A VINCELLÉR LEVELE A GAZDÁHOZ

Kedves Gazda!

Amikor felvettél vincellérnek, nem gondoltam volna, hogy ilyen dolog fog történni velem. Mindig is tudtam és szerettem keményen dolgozni. Amikor egy este azt mondtad, hogy fizessem ki a szőlőben dolgozó munkásokat, azt hittem, hogy ez a nap se lesz más, mint a többi. Mikor közölted velem, hogy mindenki 1 dénárt kap, azt hittem, részeg vagy. Mint később kiderült, ez a gondolat két dologról tanúskodik. Egyrészt felületesen szemléltem a dolgot, másrészt olyan környezetben nőttem fel, ahol a saját érdeküket a maguké elé helyezték az emberek. A figyelmességet embertársaim iránt, a törődést és az alapos körültekintést is meg kellett tanulnom. Nehéz egy napszámos helyébe képzelnem magam, hiszen főnök vagyok. Egy munkás, aki eltartja a családját, szerintem, egy óra alatt is annyira megdolgozik a pénzéért, mint a 12 órát dolgozó.

Gazdám, te megláttad a várakozást a napszámosok szívében és felfogadtad őket, ezért, szerintem, a legjobb döntést hoztad